🥒Farm (bérelhető)

Farm bérlése

A térkép (F11) megnyitása után láthatóak az új farmot jelölő blip-ek a térképen. Ezeken a helyeken kerültek lehelyezésre farmok, amik bérelhetőek. A bérlés nagyon egyszerű: keressünk a térképen megjelölt hely bármelyikén egy kiadó farmot, majd álljunk bele a CP-be, és használjuk a /rentfarm parancsot. A kiadó farmokat jelzi a farm tábláján lévő kiadó felirat, valamint a CP-k is más színűek, és más ikonnal vannak ellátva, mint azok, amiket már kibéreltek.

Az első farmot ingame dollárért lehetséges bérelni. Ha több farmot szeretnénk kibérelni, akkor a többi farm bérlése már PP-be kerül. Az aktuális árakat a chatbox mindig jelzi a bérlés előtt.

Farmok bérleti ideje és bérleti idő meghosszabbítása

A farmok bérleti ideje 1 hétre szól. A rendszer a farm lejárata előtt 2 nappal jelezni fog a szerverre való bejelentkezéskor, hogy lejár a farmunk bérleti ideje. Tehát 48 órán át lehetséges a farm meghosszabbítása, előbb nem hosszabbítható, valamint ha lejár a bérleti idő, abban az esetben újra ki kell bérelni az adott farmot.

Ha több farmmal rendelkezünk mint egy, és ha még meghosszabbítási időn belül vagyunk, nem kerül PP-be a farm meghosszabbítása. Viszont ha a farm bérleti ideje lejárt, akkor már csak újra PP-ért tudjuk kibérelni a farmot (ha már rendelkezünk egy farmmal, az első farm bérlete mindig ingame dollárba kerül).

Ha rendelkezünk már legalább egy farmmal, akkor már csak magokat kell beszereznünk, és kezdődhet is a vetés.

Farm átnevezése és jogosultságok kezelése

A farmunk névtáblájára lehetőség van általunk megadott nevet megadni. Természetesen erre külön szabályok vonatkoznak, a fun és nonRP-s farmneveket az adminisztrátorok szankcionálni fogják.

Ha át szeretnénk nevezni a farmunkat, menjünk be, majd a jobb oldalon található asztalon lévő könyvnél kattintsunk a módosítás gombra. Írjuk be a kívánt nevet, majd mentsük el a módosításokat.

Jogosultságokat szintén itt tudunk adni és elvenni. Ha hozzá szeretnénk adni egy új embert a farmhoz, kattintsunk a jogosultságok, majd az új tag hozzáadása gombra. Írjuk be a másik játékos karakternevét. Alapértelmezetten semmihez sincs jogosultsága, ezért kattintsunk a kis vonalakra, és adjunk neki megfelelő jogosultságokat.

Magok beszerzése

Magokat a piacon (F11-es térkép blippel jelöli a piacot), vagy játékosok által birtokolt boltokban lehetséges vásárolni.

Vetés folyamata

A magok elültetését 3 folyamat előzi meg: kapálás, ásás és öntözés.

Menjünk be a farmunkba, majd a bal oldali falon lévő kapára kurzor módban (M betű) kattintva vegyük kézbe a kapát, majd szintén kurzor módba kattintsunk a farmban lévő föld blokkra. Ezzel megkezdődik a kapálás folyamata, amit egy folyamatábra mutat is a földblokk felett. Addig kapáljuk az adott blokkot, amíg a csík végig nem ér.

Ha végig értünk a folyamattal, tegyük vissza a kapát a helyére. Ezt ugyanúgy kurzor módban a falon lévő kapára kattintással tehetjük meg.

Ezután vegyük le a kis ásót. Ásóval a kézben kattintsunk a már megkapált földblokkra. Ezt csak egyszer kell megtenni. Ha kiástunk minden megkapált földblokkot, akkor az ásót is tegyük vissza a helyére, úgy, mint a kapát.

Ekkor jöhet az öntözés. Fontos, hogy előbb öntözzük meg a földet, és ne a kiszáradt földbe ültessük a magokat.

Az öntözőkanna a jobb oldali kis asztalon található, erre szintén kurzor módban kattintsunk rá, majd kattintsunk a földblokkokra. Ekkor elkezdődik az adott blokk öntözése.

Magok ültetése

Ha megkapáltuk, kiástuk, és meglocsoltuk a földblokkot, akkor az inventorynkban lévő magokat el tudjuk ültetni. Ehhez kurzor módban húzzuk az egeret az ültetésre kész földblokkra, majd válasszuk a növény ültetése gombot, ezután pedig válasszuk ki, hogy melyik magunkat szeretnénk elvetni.

Ezzel készen is vagyunk, már csak meg kell várnunk, hogy megnőljenek a palánták. Közbe ne felejtsük el ellenőrizni a nedvességi szintet, és újra meglocsolni a növényt, ha szükséges.

Zöldségek aratása és eladása

Ha megnőttek a növényeink, akkor már csak le kell aratnunk és értékesíteni a piacon.

Az aratás is nagyon egyszerű, csupán kurzor módban húzzuk az egeret a földblokkra, majd kattintsunk a növény betakarítása gombra. Ezután az inventorynkba megkapjuk a zöldséget. Ezután a piacon a megfelelő NPC-nél tudjuk eladni egy minigame segítségével.

A minigame indításához kattintsunk rá az NPC-re kurzor módban. A megjelenő panelen pedig állítsuk be azt, hogy hány darab zöldséget kívánunk eladni. Lehetséges az összes zöldségünket egyben eladni, de akár egyesével is eladhatjuk őket.

Last updated